Wat is een burgerhulpverlener?

Een burgerhulpverlener is een vrijwilliger die kan reanimeren en de AED kan bedienen, die is aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem van HartslagNu. Bij een circulatiestilstand bij jou in de buurt, krijg je van HartslagNu een oproep op je mobiel om te gaan reanimeren of de dichtstbijzijnde AED te halen.

De eerste
zes minuten

Wanneer iemand een circulatiestilstand heeft dan is het belangrijk dat er binnen 6 minuten actie wordt ondernomen. Het is cruciaal om binnen deze tijd te starten met reanimeren en een AED-apparaat aan te sluiten. Een ambulance is vaak niet binnen 6 minuten ter plaatse. Als burgerhulpverlener kan je er wel snel zijn en dus het verschil maken. Je start met reanimeren totdat de professionele hulpverlening het overneemt.

Wie kan burgerhulpverlener worden?

Hoe werkt het in de praktijk?

Bij de Regionale Meldkamer Ambulancezorg (MKA) komt via 112 een melding binnen. De centralist gaat gericht vragen stellen om zo snel mogelijk een helder beeld te krijgen van de situatie ter plaatse. Op het moment dat de centralist een sterke verdenking heeft dat het om een circulatiestilstand gaat zullen er naast ambulance en politie ook burgerhulpverleners worden gealarmeerd.

 

Het systeem van HartslagNu zoekt en alarmeert de dertig dichtstbijzijnde burgerhulpverleners. In het verzonden bericht wordt beschreven wat de burgerhulpverlener moet doen. Direct naar het meldadres of wellicht eerst een AED-apparaat halen. De AED-apparaten hangen verspreidt over het eiland. (zie kaart)

Onze sponsors